Skuespiller Lars Mikkelsen besøgte Gåsetårnet i forbindelse med optagelser til DRs TV-serie Historien om Danmark

Igen i år holder Slots- og Kulturstyrelsen Fortidsmindedag 30. april over hele landet for at fejre vores fælles fantastiske kulturarv, som ligger frit tilgængelig lige uden for hoveddøren. I år har vi på Museum Sydøstdanmark valgt at fokusere på de spændende fortællinger fra middelalderen på vores egn. Det sker ved fire forskellige arrangementer i Næstved, Stege, Vordingborg og Gjorslev Gods. Er man en af de mange hooked på DRs serie Historien om Danmark, kan arrangementerne derfor også bruges som forberedelse til det TV-afsnit, der sendes samme aften om netop den sene del af middelalderen. Eller endnu bedre, se det sammen med os, for vi inviterer også til fælles seriesøndag i Vordingborg.

Der findes ca. 32.000 fredede fortidsminder i Danmark, af dem ligger ca. 3.100 i det området, som Museum Sydøstdanmark har tilsynspligt i. Fortidsminderne er meget forskellige: gravhøje, stendysser og jættestuer er nok de mest kendte, milesten, bopladser og hellig kilder er nok mindre kendte. I byer og på land er de tidligste bygninger ofte fredede fortidsminder. Mange af dem stammer fra middelalderen, og er et dagligt synligt bevis på, at vi lever omgivet af vores fortid.

Middelalderarkæolog og profilforsker ved Danmarks Borgcenter Nanna Holm, som står for omvisningen i Vordingborg, løfter sløret for nogle af de fascinerende middelalderhistorier fra Sydøstdanmark: ”Borgen i Vordingborg var igennem hele middelalderen en magtfaktor – her var den udøvende, dømmende og lovgivende magt samlet i kraft af kongens person, når han opholdt sig på borgen. Det var her Jyske Lov, Danmarks første fælles lovgivning blev underskrevet i 1241. Det lokale modstykke til kongens borg er Gjorslev Gods på Stevns, der her har fungeret som den lokale magt. I middelalderen opstod købstæderne som Næstved og Stege med eneret på handel, så kongen kunne holde styr på skatter og afgifter. På markederne handlede man især sild, som nærmest kunne hives op af hav og fjorde med de bare næver – det dannede grundlag for stor rigdom.”

Aftenen rundes af med fælles seriesøndag på det gamle rådhus i Vordingborg, hvor vi sammen ser DRs TV-serie Historien om Danmark kl. 20.00. Nanna Holm slutter af med at perspektivere afsnittet til middelalderen i Sydøstdanmark. Der vil være mulighed for at købe drikkevarer.

Fortidsmindedag fejres på Museum Sydøstdanmark med følgende arrangementer:
Folk og fæ i senmiddelalderens Næstved – fredag d. 28/4 kl. 18.00 (Bemærk anden dag! Tilmelding og entré)
Gjorslev Gods – magt og rigdom på Stevns i senmiddelalderen – søndag d. 30/4 kl. 11.00
Middelalderbyen Stege – søndag d. 30/4 kl. 14.00
Vordingborg – udøvende, dømmende og lovgivende magt på ét sted i senmiddelalderen – søndag d. 30/4 kl. 17.00

Alle ture varer ca. 1 time. Arrangementerne på Gjorslev Gods, i Stege og på Vordingborg Slotsruin er gratis og kræver ikke tilmelding.

Del denne side:
Facebooktwitterlinkedinmail


 

Følg Vordingborg.net her:  
Facebooktwitteryoutubeinstagram