Pixel
31 13 13 87 [email protected]

BEMÆRK: Nordfalsters Koncerthus udsætter koncert med Beethoven strygekvartetter

Pga. sygdom i Arild Kvartetten har det været nødvendigt at udsætte nummer fire af koncerterne i Nordfalsters Koncerthus’ kavalkade med Beethovens samlede strygekvartetter.

Koncerten der skulle have været afholdt 2. september er udsat til mandag den 10. september kl. 19.30.

Arild Kvartetten har sat sig for som deres 10 års jubilæumsprojekt at spille samtlige strygekvartetter af Beethoven – bl. a. i Nordfalsters Koncerthus der således 10. september har koncert nr. 4 af de i alt 6 koncerter, Arild Kvartetten spiller i koncerthuset i 2018. Også Det Kongelige Teater har glæde af Arild Kvartettens 10 års jubilæumsprojekt – men så langt behøver man altså ikke at rejse, hvis man vil høre kammermusik på højt plan. Man kan såmænd bare tage bus eller tog til Nørre Alslev og spadsere hen til det nye koncerthus, der blev officielt indviet i juni. Oprindeligt er koncerthuset Nørre Alslevs tidligere elværk og senere missionshus, der nu er indrettet med nye komfortable stole, scenepodier og handicapadgang.

Ved koncerten 10. september gælder det Beethovens kvartet i c-mol opus 18 nr. 4, kvartet i cis-mol opus 131 og kvartet i A-dur opus 18 nr. 5. De, som kender meget til Beethoven, vil vide at kvartetterne således ikke spilles i kronologisk rækkefølge, efter hvornår de er komponeret, men er sammenstillet så der er en balance mellem det lette og iørefaldende og det mere avancerede, så alle kan være med, også utrænede kammermusikgængere.

Koncertens to kvartetter, den første og sidste, begge fra opus 18 er fra Beethovens tidligste periode, hvor han endnu var under stor indflydelse af strygekvartettens mester, Joseph Haydn, som Beethoven var en stor beundrer af, og som underviste ham lejlighedsvist. Kvartetten i cis-mol opus 131 er derimod skrevet i en periode, hvor Beethoven ønskede at frigøre sig fra traditionerne, og han skrev den helt på eget initiativ – hvorimod en stor del af hans øvrige værker er skrevet på bestilling fra fyrster og mæcener. Cis-mol kvartetten blev et længere musikstykke på 40 minutter, der på afvekslende måde rummer alt, hvad et menneskesind kan indeholde. Følelsesregistret er stort, og man vil som tilhører blive grebet, betaget og måske også lidt forarget over komponistens undertiden meget markante udtryk. Beethoven kan larme og accentuere vildt, men han er også en melodiens og skønhedens mester; værket stiller krav til både medvirkende og tilhørere, og så er det velgørende, at det efterfølges af en pause, hvor der kan købes en tiltrængt forfriskning, hvorpå koncerten afsluttes med en af Beethovens allermest venlige og velklingende kvartetter fra opus 18, den lyse strygekvartet i A-dur.

Arild Kvartetten består af nogle af dansk musiklivs dygtigste musikere, der også sidder i Det Kongelige Kapel og DR SymfoniOrkestret.

På 1. violin spiller koncertmester i Det Kongelige Kapel Tobias Durholm på en Stradivarius fra 1691, ”The Red Cross Knight”, som han har optrådt med som solist med flere af de danske symfoniorkestre, ligesom han optræder jævnligt på internationale kammermusikfestivaler.

Johannes Søe Hansen spiller 2. violin i Arild Kvartetten og er til hverdag 1. koncertmester i DR SymfoniOrkestret. Han har en række anmelderroste CD-udgivelser bag sig og er medlem af ensemblerne Copenhagen Classic og Stadler Kvintetten, ligesom han jævnligt optræder som solist.

På bratsch spiller Stine Hasbirk Brandt, der er en efterspurgt kammermusiker og solist på sit instrument. Hun har vundet DR P2’s kammermusikkonkurrence med Cailin Kvartetten og fik i 2000 juryens specialpris ved den internationale bratschkonkurrence ”Maurice Vieux” i Paris. Til daglig spiller hun i DR SymfoniOrkestret.

Arild Kvartettens cellist, Ingemar Brantelid har, efter en karriere som solocellist i Det Kongelige Kapel, nu fuldt ud helliget sig kammermusikken. Han har turneret i Europa med ensembler som Salzburger Solisten og Copenhagen Classic.

Fakta:

10. september kl. 19.30 – 21.45

Nordfalsters Koncerthus

Nørre Alslev Langgade 68

4840 Nørre Alslev

Billetter a 160 kr (børn halv pris) kan købes online på

www.orenaessaloner.dk

eller reserveres på tlf. 61 77 08 26

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail


Fortæl din historie

Vil du være med til at fortælle om hvad der sker i Vordingborg og omegn?
Kontakt Vordingborg.net med din historie - klik her.
Følg Vordingborg.net på Facebook

Følg Vordingborg.net på Youtube
Gå ikke glip af Vordingborg.net’s Nyhedsbrev
Bliv tilmeldt nyhedsbrevet fra Vordingborg.net. Det udsendes mandag til fredag.