unnamed

Orenæs Saloner opfører næsten med garanti den eneste julekoncert i julen på Lolland-Falster – ja muligvis den eneste i hele Danmark.
Hvor alle andre koncerter ligger i adventstiden før jul, holder Orenæs Saloner ved sin tradition: at opføre julemusik i juletiden.
De medvirkende optræder under navnet Orenæs Barok. Det er 5 sangere fra Kildevældskirkens kor i København, som med afsæt i den gamle musiks opførelsespraksis i 1700-tallet giver værkerne den livlighed og idylliske ro, der skaber en ægte julestemning.

Instrumentalgruppen på 7 musikere spiller på originalinstrumenter, som med deres sprøde, afdæmpede klang skaber den rette idyl og lyse stemning, der hører juletiden til. Musikerne er fra eliten af danske og svenske barokmusikere og flere af dem spiller til hverdag med Concerto Copenhagen og Camerata Øresund. Sangere og musikere dirigeres af Gunnar Brønholt.

Ved koncerten opføres nogle af de smukkeste værker, der er komponeret til højtiden. Den komponist, der bedst af alle har formået at illustrere en idyllisk julenatsstemning, er den franske Charpentier. I sin sats ”Nuit” gengiver han en ro, som julestressede tilhørere vil finde velgørende og derefter nyde de enkle men skønne toner, når hyrdernes march til stalden i Betlehem lyder efterfulgt af beundringen af det nyfødte barn under deres fromme barselsvisit. Også den nybagte moder, Maria, hyldes i en ”cantilena” af Haydn, fordi hendes fromhed har bragt hende til at blive ophav til verdens frelse. Den nyfødte hyldes som en konge, der skal besejre verdens synd i arien ”Grosser Herr und starker König” fra Bachs juleoratorium, og om juleglæden, som fortrænger al frygt og bekymring, berettes i Buxtehudes julekantate ”Das neugeborne Kindelein”. Ved koncerten synges og spilles desuden musik af Schütz og Händel; der høres dansk orgelmusik på kirkens historiske ”guldalderorgel” og synges gode, danske julesalmer.

Nørre Vedby Kirke ligger i landsbyen Nr. Grimmelstrup og altså ikke i selve Nørre Vedby og er en af de typiske lyserøde kirker, der er karakteristiske for Nordfalster. Den ligger idyllisk på en bakketop, og projektørbelyst præsenterer den sig som indbegrebet af en stemningsfuld, dansk landsbykirke – dog af den større slags. Nogle kalder den ”Nordfalsters Domkirke” – muligvis på grund af den fremragende akustik, der er i kirken, og som er så velegnet netop til stemningsfuld julemusik.

Fakta:
26. december kl. 16.00
Nørre Vedby Kirke
Nørre Vedby Kirkevej 10 A
4840 Nørre Alslev
Entré 100 kr. / u. 18 år ½ pris
Billetter kan reserveres på 61 77 08 26
Købes online på www.orenaessaloner.dk
Købes i døren fra kl. 15.15

image_print
Del:
Facebooktwitterlinkedinmail

Email

Bliv tilmeldt vores gratis nyhedsbrev, der udsendes mandag til fredag.

Med nyhedsbrevet fra Vordingborg.net får du historier og nyheder fra Vordingborg og omegn direkte i din indbakke.

Indtast din e-mail adresse her og klik på "Tilmeld":