Den 14. januar indleder det nye koncerthus i Nørre Alslev sin Beethoven kavalkade 2018 med Arild Kvartetten.

Arild Kvartetten har siden sin debut for 10 år siden markeret sig blandt de førende danske kammerensembler og høstet mange roser for sin modne og noble spillestil. Kvartetten har turneret i Brasilien, Grækenland, Skotland, Finland og Sverige.

I 2018 fejrer Arild Kvartetten således sit 10-års jubilæum med at opføre samtlige Beethovens strygekvartetter. Det foregår ved en koncertrække af i alt 6 koncerter på Det Kongelige Teater – og samme 6 koncerter i Nordfalsters Koncerthus.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) var den sidste af de store ”wienerklassikere” og den første til at bryde med wienerklassikkens strenge formkrav. Han var økonomisk velstillet og følte, han kunne komponere, som det passede ham, uden kommercielle hensyn. Det medførte, at visse af hans værker blev avancerede og i samtiden blev betragtet som nærmest uforståelige. Hovedparten af strygekvartetterne er dog umiddelbart iørefaldende.

Beethoven var som menneske hjertensgod, naturelsker – men han kunne være sygeligt nærtagende, og hans tiltagende døvhed, som begyndte inden han var fyldt 30, gjorde ham til tider desperat. Hele hans livs følelsesspekter kommer til udtryk i strygekvartetterne, hvor man finder såvel desperation som stor skønhed og mildhed.

De enkelte koncerter er tilrettelagt, så ”svære” værker afveksler med let tilgængelige.

En opførelse af alle Beethovens strygekvartetter er et omfattende projekt, som kræver musikere med modenhed og livserfaring – og ikke mindst teknisk dygtighed.

Arild Kvartetten består af nogle af dansk musiklivs dygtigste musikere – to af dem er koncertmestre i henholdsvist DR SymfoniOrkestret og Det Kongelige Kapel.

På 1. violin spiller Tobias Durholm på Det Kongelige Teaters Stradivarius fra 1691, ”The Red Cross Knight”, som han har optrådt med som solist med flere af de danske symfoniorkestre, ligesom han optræder jævnligt på internationale kammermusikfestivaler.

Johannes Søe Hansen spiller 2. violin i Arild Kvartetten og er til hverdag 1. koncertmester i DR SymfoniOrkestret. Han har en række anmelderroste CD-udgivelser bag sig og er medlem af ensemblerne Copenhagen Classic og Stadler Kvintetten, ligesom han jævnligt optræder som solist.

På bratsch spiller Stine Hasbirk Brandt, der er en efterspurgt kammermusiker og solist på sit instrument. Hun har vundet DR P2’s kammermusikkonkurrence med Cailin Kvartetten og fik i 2000 juryens specialpris ved den internationale bratschkonkurrence ”Maurice Vieux” i Paris. Til daglig spiller hun i DR SymfoniOrkestret.

Arild Kvartettens cellist, Ingemar Brantelid har, efter en efter en karriere som solocellist i Det Kongelige Kapel, nu fuldt ud helliget sig kammermusikken. Han har turneret i Europa med ensembler som Salzburger Solisten og Copenhagen Classic.

Som en særlig service til koncertgængerne kan man gratis deltage i en introduktion til værkerne på lørdage inden hver af de 6 søndagskoncerter i rækken – det kræver dog tilmelding senest en uge før og en billet til den efterfølgende koncert. Introduktionerne varetages af Gunnar Brønholt, kantor, dirigent og foredragsholder.

Det hele foregår i Nordfalsters Koncerthus, det tidligere elværk og missionshus i Nørre Alslev, der blev erhvervet i sommer af kvinden bag Orenæs Saloner, Birgitte Getting. En del af Orenæs Saloners koncerter kommer fremover til at foregå i koncerthuset – mens mindre arrangementer fortsat foregår i Orenæs Saloner. Man kan holde sig orienteret om begge koncertsteder på www.orenaessaloner.dk, hvor der også kan købes billetter online.

Fakta:
Nordfalsters Koncerthus
Nørre Alslev Langgade 68
4840 Nørre Alslev

Lørdag 13. januar kl. 17.00 – 18.30: Introduktion til søndagens koncert ved Gunnar Brønholt.

Søndag 14. januar kl. 15.00 – 16.30: Arild Kvartetten spiller Beethoven strygekvartetter.

Kvartet i F-dur opus 18 nr. 1, kvartet i a-mol opus 132 og kvartet i f-mol opus 95.

Billetter: Voksne 160 kr, partoutkort 800 kr, u. 18 år 1/2 pris.

Billetter på www.orenaessaloner.dk

Reservation: Tlf. 61 77 08 26

Arrangør: Orenæs Kultur/Orenæs Saloner

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail