Barnebrud og broderbytte – vilde kvitteringer på borgcentret

Overlevering af dokumenter (1)

Ned i pengepungen eller direkte i papirkurven. Det er skæbnen for de fleste kvitteringer. Men ikke på Danmarks Borgcenter. Her er to kvitteringer netop blevet låst ind i udstillingens sikrede montrer. Hvorfor? Fordi de fortæller den spændende historie om, hvordan man kunne handle med mennesker i middelalderen.

Besværlig bror byttes væk
Begge kvitteringer er fra midten af 1300-tallet, og ligner med deres segl og håndskrift, langt fra de bon’er vi kender fra Netto eller Elgiganten. Men deres indhold er også noget anderledes.

Den første er nemlig en kvittering på, at Valdemar Atterdag var i økonomisk knibe, og derfor måtte sætte en af sine borge i Estland i pant hos en gruppe krigermunke. Med i byttehandlen kom også hans bror, Otto, der ellers kunne have været en trussel for Valdemars kongemagt.

Bye bye Ingeborg
Nogle år senere, skulle alliancerne i Europa styrkes. Derfor giftede Valdemar sin 8-årige datter Ingeborg væk til en 12-årig fyrstesøn fra Mecklenburg. Det kostede ham 10.000 mark, at få det ægteskab i stand.

Begge kvitteringer er i utrolig flot stand, og indgår i Danmarks Borgcenters nuværende udstilling om borge, konger og magt under de tre Valdemarer.

dokument af 1345 lav oploesningdokument af 1362 lav oploesning