[ Klik her og læs om hvordan du kan annoncere på Vordingborg.net ]
Tags:

Sammen med 9 andre frivillige og 2 ansatte i Røde Kors i Danmark deltager Arne Holdensen i en studietur til Malawi i begyndelsen af maj måned.

Gruppen skal besøge Malawi Røde Kors, hvor Røde Kors i Danmark gennem et venskabsprojekt støtter 3 distrikters bestræbelser på at forbedre sundheden, vandhygiejnen, katastrofeforberedelserne, at alle børn kommer i skole, men også at styrke Røde Kors-organisationen lokalt, som en vigtig brik i det malawianske samfund.

I 1979 var Arne Holdensen også på besøg i Malawi i anledning af det internationale børneår. Dengang var han landsformand for Ungdommens Røde Kors og besøgte også sundhedsklinikker i landdistrikterne – såkaldte ”Under five Clinics”/”Mor-barn klinikker”. I besøget var skoler, hvor børn og unge var engageret i Røde Kors arbejdet.

Det udmundede i, at Ungdommens Røde Kors involverede sig i at skaffe cykler til sundhedsmedarbejdere og frivillige, så de havde bedre mulighed for at komme rundt i distrikterne.

Dengang var der kun én eneste fast medarbejder i Malawi Røde Kors, som blev støttet af den danske udviklingsdelegat.
Dansk Røde Kors har i dag 6 medarbejdere i Malawi, hvoraf den ene er lokal ansat. De 5 øvrige er udsendt fra Danmark i et eller to år.

Sundhedsprojektet bygger på førstehjælpsundervisning, bygning af sundhedsfaciliteter og ernæringslære. Som noget nyt ydes der lån til bønder til korn – lån som skal betales tilbage og der arbejdes på en skolemadsordning til støtte for de fattigste.

Vand er meget vigtigt

Vi har lige været vidner katastrofale oversvømmelser i det sydøstlige Malawi. Så store vandmængder er svære at holde ude af drikkevandssystemerne. Der arbejdes derfor på at forbedre brøndene, så de ikke bliver oversvømmede. Vandmanglen er til andre tider enorm med de følger at afgrøderne ikke får vand. Her bygger befolkningen i forskellige fællesskaber nye vandingssystemer under vejledning fra Røde Kors. Det er vigtigt, at det er de lokale, som står for bygningen, ledelsen og driften.

Med ”Alle børn i skole” støtter Røde Kors forældreløse og udsatte børn i at komme i skole. Der støttes med skoleuniformer og materialer. Der etableres mødregrupper og børnepasningsordninger også på frivilligt fælleskabsbasis.

Arbejdet med katastrofeforberedelse viste sig med den aktuelle tyfon Aida, at bære frugt. Med et opbygget system var Røde Kors på forkant med katastrofen og nåede at advare betydelige dele af de ramte. Men alligevel blev over 800.000 ramt og det Røde Kors har stadig travlt med hjælpearbejdet.

Gruppen skal ikke besøge katastrofeområdet. Det er der simpelt hen ikke ressourcer til. Og det endelige program er af disse årsager heller ikke på plads. I stedet skal besøges to distrikter i det sydvestlige Malawi, med klinikker og skoler.

Det bliver meget spændende at se, hvordan det internationale hjælpearbejde virker både på samfundet men også på den enkelte.
Der sluttes af i hovedstaden Lilongwe med besøg i Malawi Røde Kors hovedkontor, hvor gruppen også vil få indtryk af koordineringen det store katastrofehjælpearbejde.

Katastrofearbejdet ledes Dansk Røde Kors og støttes af Hollands, Belgiens og Islands Røde Kors og andre internationale organer bl.a. Unicef.
Malawi er verdens 7. fattigste land med ca. 18 mill. indbyggere, men til gengæld også et af Afrikas mest stabile lande og har de sidste 40 år haft fredelige valg.

Befolkningen er steget med 400 % og gennemsnitsalderen er også steget til det dobbelt. Alligevel har denne stabilitet ikke ført til en vedvarende udvikling og bekæmpelse af fattigdom.

Når gruppen kommer berigede hjem, vil de alle være klar til at berette om oplevelserne og om Røde Kors udviklingsarbejde.

Foto fra besøget i Malawi i 1979
image_print
Del:
Facebooktwitterlinkedinmail


Email

Gå ikke glip af nyhederne - bliv tilmeldt vores gratis daglige nyhedsbrev

Med nyhedsbrevet fra Vordingborg.net får du historier og nyheder fra Vordingborg og omegn direkte i din indbakke.

Indtast din e-mail adresse her og klik på "Tilmeld":